Cuptor de pizza pentru o pizza perfecta

Cuptor de pizza pentru o pizza perfecta

De ce este important un cuptor de pizza pentru a prepara o pizza perfecta?

Pentru ca temperatura ridicata si timpul scurt de coacere intensifica si pastreaza aroma fiecarui ingredient, iar blatul va fi fraged si crocant.

Secretele pentru o reteta de pizza originala si gustoasa sunt: un cuptor de pizza de calitate, care sa lucreze cu minim 300˚C, produse de calitate buna si cantitate mica de ingrediente pentru topping.

De aceea, unul dintre factorii principali pentru reteta perfecta este cuptorul de pizzapentru ca pe langa calitatea si cantitatea ingredientelor sunt foarte importante temperatura si timpul de coacere. Cu cat temperatura e mai ridicata si timpul de coacere mai scurt, cu atat blatul va fi mai gustos: fraged, crocant si aromat. Temperatura minima pe care va sfatuim sa o folositi la prepararea unei pizza este de 300˚C, pentru 4-5 minute. Restaurantele care pun accent pe calitatea preparatelor si pe satisfacerea clientilor folosesc un cuptor de pizza care functioneaza cu o temperatura de 500˚C, iar pizza se coace in 60-90 secunde.

Pentru a alege un cuptor de pizza potrivit pentru afacerea dumneavoastra, va recomandam Cuptorul profesional pe gaz pentru pizza model 09G6. Acest model are toate atuurile necesare pentru a obtine o pizza delicioasa intr-un timp record:

  • alimentare pe gaz cu un consum foarte mic, 2 mc de gaz metan pentru o ora de functionare continua
  • camera de coacere cu samota realizata dintr-o caramida cu proprietati refractare
  • 2 arzatoare sus & jos controlate de termostate mecanice
  • afisaj si reglaj digital al temperaturii in intervalul 50 – 450 oC

Produse de calitate buna inseamna ingrediente proaspete si cat mai naturale: sos de rosii preparat prin mixarea rosiilor proaspete de gradina, legume din piata, mozzarela sau cascaval fara lapte praf sau uleiuri vegetale (laptele praf din branzeturi, in urma coacerii, se arde si deterioreaza aspectul si gustul pizzei) si produse din carne sau peste, cat mai naturale. Chiar daca folositi produse de calitate, pretul unei pizza preparata in casa va fi considerabil mai mic decat una servita la restaurant si indubitabil, mult mai gustoasa.

Cand asezati ingredientele pe blatul de aluat trebuie sa nu exagerati cu cantitatea acestora, incarcand blatul riscati ca acesta sa nu creasca sau sa ramana crud.

Reteta pizza pentru o persoana

Ingrediente aluat:

  • 200 g faina „00”
  • 5 g sare, 3 g zahar
  • 3 linguri ulei de masline
  • 5 g drojdie inmuiata in lapte (o lingura de lapte, un varf de cutit de zahar)
  • 80-100 ml apa calduta (se adauga treptat)

Ingrediente topping:

  • 150 g rosii
  • 2 linguri ulei de masline extra virgin
  • piper macinat proaspat si sare dupa gust
  • 150 g mozzarela
  • 100 g carne
  • 100 g legume
  • frunze de busuioc si oregano uscat

Metoda de preparare

Se amesteca faina cu sarea, zaharul, drojdia, uleiul si apa calduta treptat. Daca vreti ca aluatul sa fie mai aromat puteti adauga o lingurita de oregano si una de busuioc uscat. Se framanta aluatul aproximativ 15 minute, iar cand e fin, elastic si se desprinde usor de pe maini il puneti la dospit. Dupa ce a stat doua ore la crescut, il modelati in forma de bila si il mai lasati la crescut 4 ore. Aluatul trebuie sa stea minim 6 ore la crescut, insa daca nu aveti rabdare il puteti lasa doar o ora.

Pentru prepararea sucului de rosii se pun rosiile in blender, se adauga sare, busuioc, oregano si ardei iute. Dupa ce se mixeaza, se pune sosul intr-o oala si se fierbe 3-5 minute. Se lasa la racit.

Cand e gata aluatul, se presara putina faina pe blatul de lucru si se intinde dupa forma tavii, sa fie cat mai subtire (aprox. 3 mm grosime). Italienii ne sfatuiesc sa intindem aluatul cu mainile, fara sa ne ajutam de alte ustensile. Aluatul se intinde din centru spre in afara, usor, pentru a nu risca sa-l rupem, iar marginea se lasa un pic mai groasa decat restul aluatului.

Se pune apoi in tava presarata cu putin pesmet, se pune sosul peste aluat cu moderatie, se intinde pe cat mai mult din suprafata aluatului fara sa curga in tava (se arde si deterioreaza gustul) si se adauga putin ulei de masline. Apoi, se adauga mozzarela (pentru un gust mai intens se presara putin parmezan), carne sau peste si legumele preferate. De regula, e bine sa folositi cel mult 3 ingrediente pentru o pizza. Daca nu va puteti hotari in privinta a 3 ingrediente, puteti face mai multe pizze mici si diferite, fara sa le incarcati prea mult.

Orice cuptor de pizza trebuie sa fie incalzit foarte bine inainte de a introduce tava cu pizza pentru preparare, aproximativ 30 de minute. Recomandam sa coaceti cele 3 pizza pe rand, pentru a le patrunde cat mai bine caldura. Pentru un cuptor de pizza cu 300˚C veti lasa pizza la copt pentru 4-5 minute. Daca aveti cuptor de pizza cu 500˚C, pizza va fi gata intr-un minut, maxim 90 secunde. Un cuptor de pizza cu 250˚C va coace pizza in 8-10 minute. Timpul scurt de coacere intensifica si pastreaza aroma fiecarui ingredient. Acesti timpi, insa, sunt orientativi, intrucat este foarte importanta calitatea cuptorului. Cel mai bine este sa urmariti pizza si cand observati ca are culoarea potrivita o puteti scoate. Nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii niciodata, indiferent de felul de mancare pe care il preparati.

Va rugam sa ne contactati in cazul in care doriti o oferta personalizata pentru un cuptor de pizza profesional.

Lasă un raspuns