Cum alegem un mixer profesional pentru aluat?

Cum alegem un mixer profesional pentru aluat?

Într-o pizzerie, brutărie sau patiserie calitatea aluatului este foarte importantă, așadar este fundamental să achiziționați mixerul potrivit pentru afacerea dvs. Luând în considerare factori precum capacitatea, versatilitatea, viteza și durabilitatea, mixerul potrivit poate ajuta la creșterea productivității și a profitului.

Așadar, care sunt avantajele și dezavantajele celor mai populare tipuri de mixere, malaxoare sau mixere planetare?

Malaxorul pentru aluat

În pizzerii, malaxorul (sau mixerul cu spirală) are o singură destinație – producerea aluatului. Cârligul de mixare este în formă de spirală, iar mișcarea acestuia este similară cu mișcarea tirbușonului, dar în direcție inversă. Factorul de diferențiere pentru malaxoarele profesionale este cantitatea de aluat produsă, acestea fiind folosite exclusiv pentru aluat. Din acest motiv, malaxoarele (mixerele cu spirală) sunt mult mai mari decât mixerele planetare, care sunt măsurate prin dimensiunea cuvei.

Chiar dacă mixerele cu spirală au o capacitate mai mare, acestea ocupă aproximativ același spațiu precum un mixer planetar. Malaxorul amestecă o cantitate de aluat mai mare, mai rapid, fiind astfel mai eficient, iar datorită unei cuve mare și a unei spirale mici, nu este nevoie de o putere electrică atât de mare precum în cazul unui mixer planetar. Mai mult, mixarea aluatului nu este atât de solicitantă pentru malaxor, pentru că aluatul este constant în contact cu spirala. Așadar, datorită acțiunii de amestecare în sine, mixerele cu spirală tind să fie mai durabile, să reziste mai mult în timp.

Atât spirala malaxorului, cât și bolul în care se pun ingredientele sunt constant în mișcare, aceasta asigurând că aluatul va fi mixat uniform, motiv pentru care și cantitatea de aluat produsă este mai mare.

Malaxor profesional pentru aluat PrismaFood ItaliaMalaxor profesional pentru aluat cu bol detasabil

Pentru o pizzerie cu volum mare, un mixer cu spirală este alegerea optimă, deoarece necesită mai puțin timp și mai puțină forță de muncă pentru a produce o cantitate mai mare de aluat. În general, mixerele cu spirală pot lucra la o capacitate minimă de 20% și maximă de 80% din volumul cuvei, însă dacă se întâmplă să se depășească această greutate de aluat, malaxorul poate funcționa în continuare în parametri normali, spiralele fiind proiectate să suporte cantitatea în exces. De exemplu, Malaxorul pentru aluat 17 kg monofazic IBM20 este un mixer cu spirală cu volumul cuvei de 22 litri, însă poate face de la 4.5 kg de aluat până la 17 kg de aluat sau chiar mai mult. Această eficiență nu va fi posibil de atins cu un mixer planetar.

Chiar dacă pizzeria este la început de drum, este important să luați în considerare planurile de viitor în alegerea unui malaxor pentru aluat, așadar când analizați achiziționarea unuia trebuie să știți dinainte unde vă doriți să ajungeți în 3-5 ani.

De asemenea, mixerele cu spirală pot fi folosite frecvent, multe ore pe zi, fără probleme, pe când un mixer planetar necesită o atenție sporită în manevrarea sa, în special în cazul aluatului.

În magazinul online www.gastroprofesional.ro veți găsi malaxoarele pentru aluat produse de PrismaFood în Italia, acestea sunt robuste și au o calitate foarte bună. Malaxoarele pot avea bol fix sau bol detașabil, pot fi monofazice sau trifazice și pot avea una sau două viteze. Câteva exemple de malaxoare din stoc sunt:

Malaxor aluat 12 kg monofazic IBM15

Malaxor aluat 25 kg monofazic bol detașabil IMR30

Malaxor aluat 42 kg monofazic IBM50

Malaxor aluat 12 kg trifazic 2 viteze IBT15 2V

Mixerul planetar

Pe de altă parte, dacă afacerea dvs. este mai mică sau dacă aveți nevoie ca mixerul să efectueze mai multe tipuri de sarcini vă recomandăm mixerul planetar, care poate conține mai multe accesorii.

De exemplu, mixerele planetare de pe magazinul online gastroprofesional.ro conțin accesorii pentru trei sarcini diferite: cârlig pentru mixat aluat, tel plat și tel pentru mixat creme. În ce privește realizarea aluatului, mixerul planetar și malaxorul pentru aluat oferă o performanță similară, așadar dacă aveți nevoie de versatilitate un mixer planetar e echipamentul potrivit.

Mixer planetar profesional

Totuși, cel mai benefic ar fi să aveți în bucătărie un malaxor special pentru aluat și un mixer planetar pentru creme, sosuri și altele. Volumul și calitatea unui mixer cu spirală, combinate cu versatilitatea mixerului planetar, va oferi afacerii dvs. cele mai bune instrumente pentru succesul producției. Mixerul cu spirală nu e versatil, însă compensează cu viteză și calitate.

Malaxorul pentru aluat este ideal pentru pizzeriile cu volume mari, pe când mixerul planetar funcționează mai bine pentru volume mai mici și spații mai mici.

Chiar dacă pizzeria nu produce în prezent un volum mare de aluat, vă recomandăm să luați în considerare o creștere potențială în viitor atunci când doriți să cumpărați un nou mixer profesional.

În magazinul online www.gastroprofesional.ro veți găsi următoarele mixere planetare:

Mixer planetar profesional 7 litri IP7

Mixer planetar profesional 10 litri IP10

Mixer planetar profesional 30 Litri IP30

Vezi toate variantele de malaxoare profesionale pentru aluat - click aici

Vezi toate variantele de mixere profesionale planetare pentru patiserie - click aici

Lasă un raspuns